TÁLALJ KREATÍVAN!

TÁLALJ KREATÍVAN!

VIDÁM TÁNYÉROK - A VÁLOGATÓS IDŐSZAK LEKÜZDÉSE




Miért válogatós a gyermekem?

A válogatós evés okai

Rengeteg elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért válhat egy gyermek válogatós evővé, a tanulmányok azonban nem meggyőzőek. A Cambridge szerint a válogatós evés néhány lehetséges oka lehet: demográfia, szülői jellemzők, korai táplálási gyakorlatok és pszichoszociális tényezők.

A Yale által közzétett tanulmány szerint a gyerekek között az uzsonnacsomagolás alapján különbség van az uzsonna preferenciájában. A vizsgálatban részt vevő gyerekek a kedvenc rajzfilmfiguráikkal ellátott ételeket részesítették előnyben a csomagoláson, szemben a karakter nélküli csomagolású ételekkel. Ez a kulturális tényező tehát szintén hatással lehet a válogatós étkezési hajlamra.


Milyen következményekkel jár, ha valaki válogatós evő?

A válogatós evő nem feltétlenül jelenti azt, hogy gyermeke egészségtelen. A válogatós evés gyakran egy olyan fázis, amely a gyermekeknél jön és megy. Számos ellentmondásos tanulmány létezik a válogatós evés és az alul- vagy túlsúlyos gyermekek kockázatával kapcsolatban.

A legjobb tanács azonban az, hogy minden aggályát beszélje meg gyermeke gyermekorvosával, mivel ő tudja a legjobb tanácsot adni gyermeke konkrét helyzetére és egészségügyi szükségleteire alapozva.


Legfontosabb tippek a válogatós evés kezeléséhez

Mit tehetsz a válogatós evés ellen?

1. Tegye az étkezést szórakoztatóvá a gyerekek számára

Használd a fantáziádat, hogy az evés szórakoztató élmény legyen. Nincs kedved kreatívkodni egy hosszú munkanap után? Semmi gond, mi itt vagyunk, hogy segítsünk! Itt összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ötletet, amivel feldobhatod a gyerekek étkezési élményét.
  • Egyszerű dolgok, mint például egyedi formák vagy színek hozzáadása az ételekhez nagy hatással lehetnek a válogatós evő hajlandóságára.

  • Egy másik módja annak, hogy bizonyos ételeket vonzóbbá tegyünk, ha figurákat és állatokat kreálunk a gyümölcsökből és zöldségekből. Ezek a könnyen elkészíthető palacsinták és egészséges karácsonyi receptek segíthetnek abban, hogy inspirálódjon.

  • Kínáld a kevésbé kedvelt ételeket osztott gyerektányérjaink valamelyikén, melyek mindegyike vidám formákat ábrázol. Találd meg kínálatunkban gyermeked kedvencé, hogy a népszerűtlen ételek is esélyt kaphassanak.

    Tányérok megtekintése: https://theberberis.com/collections/tanyerok-gyerekeknek


  • A turmixgép használata az ételek szerkezetének és színének megváltoztatására. Ez nem csak segít elrejteni a zöldségeket a gyerekek ételében, de a gyerekeknek is szórakoztató élményt nyújt, miközben nézik, ahogy az "étel átalakul".
  • "Ne játssz az ételeddel". - ez egy gyakori megjegyzés a felnőttektől a vacsoraasztalnál. Miért is ne? A játékosítás nagyszerű lehetőség arra, hogy az egészséges ételek fogyasztását izgalmas eseménnyé tegyük!

*Egy mókás ötlet, ha párosító játékot készítünk a zöldségeknek és gyümölcsöknek. Jó ötlet lenne, ha kártyákat készítenénk az ételek képeivel, és a kártya hátoldalára felírnánk az adott étel előnyeit. A gyerekeknek ezután meg kell jegyezniük az adott étel előnyeit → "Az áfonya erősíti az immunrendszert", "A spenót erősebbé tesz" *.


2. Keverjünk bele új ételeket

Amikor a válogatós gyerekek etetéséről van szó, nehéz lehet olyan recepteket találni, amelyek táplálékot biztosítanak, miközben a legválogatósabb ízléseknek is megfelelnek. Ezért ajánljuk ezt a módszert, hogy egészségesebben étkezzen a gyerek: keverjünk új ételeket az ételeikbe. Tehát keverje a sajtos makarónit zöldségekkel, a fagylaltot és a joghurtot gyümölcsökkel, és adjon almát a palacsintatésztába. A kulcs itt az, hogy zöldségeket vagy gyümölcsöket keverj azokhoz az ételekhez, amelyeket már szeretnek!


3. Vonja be a gyerekeket a főzésbe és az ételek kiválasztásába

A főzés igazán szórakoztató tevékenység lehet a családdal! E mellett a gyerekek bevonása a főzés folyamatába vagy az ételek kiválasztásába nagy megoldást jelenthet néhány válogatós evő számára.

Ha több választási lehetőségük van a tálalást illetően, és még az étel elkészítésében is részt vehetnek, a gyerekek általában kevésbé lesznek válogatósak, amikor az étel elfogyasztásáról van szó!

Íme néhány ötlet, hogyan vonhatod be a válogatós evőt a konyhába:

  • Hagyja, hogy a gyerekek válasszanak egy receptet. A legjobb, ha van néhány kész receptötlet, amelyek közül választhatnak.
  • Hozzon létre egy játékot köré: ossza ki a szerepeket, kérje meg a gyerekeket, hogy (például) "keressenek és hozzanak [írja be a kívánt zöldség/gyümölcs nevét]", és hozzon létre bármilyen más szabályt a játékban.
  • Vigye el a gyerekeket a piacra vagy a szupermarketbe, és ismertesse meg velük az összes zöldség fajtát.
  • Tegyél be valami kedves főzős zenét, és vond be a gyerekeket a konyhába azzal, hogy az életkoruknak megfelelő feladatokat adsz nekik, például:

1. Tészta készítése és keverése
2. A zöldségek megmosása
3. A hozzávalók megszámlálása és megnevezése (nagyon hasznos a szókincsük fejlesztéséhez és a matematika tanításához!).
4. Terítsd meg az asztalt
5. Ha a gyerekek elég idősek, bátoríthatod őket, hogy olvassák fel a receptet! Ez nagyszerű és hasznos gyakorlat lesz számukra, ha éppen most tanulnak olvasni.


Nézz szét széles gyerektányér kínálatunk között, és találd meg gyermeked kedvencét tányérját, amiből élvezetes lehet majd minden falat!


Tányérok megtekintése:  https://theberberis.com/collections/tanyerok-gyerekeknek




Vissza a blogba